Y'ello Tip 5

Τα παιδιά σας μπορεί να ξέρουν περισσότερα από όσα νομίζετε. Μέσα απο το διαδίκτυο έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες και καταφεύγουν εκεί για να λύσουν απορίες που ίσως ντρέπονται ή θεωρούν αχρείαστο να συζητήσουν μαζί σας.

Η ενημέρωση και η επικοινωνία με τα παιδιά, είναι το παν. Τα μικρά παιδιά βλέπουν το διαδίκτυο σαν ένα μεγάλο λούνα παρκ γεμάτο ηλεκτρονικά παιχνίδια, με πολύ ενθουσιασμό. Τα μεγαλύτερα παιδιά εντυπωσιάζονται με το να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα κάθε μέρα. Τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πλήρως τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτή την εμπειρία. Ο γονιός καλείται να το προστατέψει με κάθε τρόπο. Πιο κάτω θα βρείτε κάποια σημαντικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο.

Βάλτε κανόνες! Μπορείτε απλά να συμφωνήσετε σε κανόνες, όπως τον χρόνο που θα περνούν στο διαδίκτυο (αφού τελειώσουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις) και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το
διαδίκτυο (να μην χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού ή προσβλητικές εκφράσεις και να μην τα δέχονται από τρίτους). Κάποιοι βασικοί κανόνες είναι επίσης:

 • Να μην δίνει προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους όπως τη διεύθυνση, το τηλέφωνο του ή την περιοχή του σχολείου του. Να μην δίνει επίσης πληροφορίες για τους γονείς του
  ή τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
 • Να μην στέλνει προσωπικές φωτογραφίες! Δεν μπορεί να ξέρει ποτέ την πρόθεση του συνομιλητή του. Μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για να το διαβάλουν.
 • Να μην ανοίγει επισυναπτόμενα αρχεία από άτομα που δεν γνωρίζει! Μπορεί να περιέχουν ιούς οι οποίοι μπορούν να δώσουν πρόσβαση στον υπολογιστή του σε αγνώστους.
 • Να μην συμφωνήσει ποτέ να συναντήσει κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο χωρίς πρώτα να σας ενημερώσει! Αν δώσετε την συγκατάθεση σας φροντίστε να το συνοδεύσετε
  εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας που εμπιστεύεστε. Πάντα σε δημόσιο χώρο.
 • Να μην αποκαλύπτει σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο! Ούτε καν στον καλύτερο του φίλο. Μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν και να
  προσποιηθούν ότι είναι το παιδί σας, σε συνομιλίες με άλλα άτομα ή σε ιστότοπους.
 • Να μην χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλες τις σελίδες! Αν κάποιος καταφέρει να ξεκλειδώσει τον κωδικό θα μπορεί να λάβει τον έλεγχο όλων του των
  σελίδων. Να αποφεύγει πρόσβαση σε σελίδες που αφορούν άτομα ηλικίας 18+ για δική του προστασία! Αυτές οι σελίδες μπορεί να το εκθέσουν σε παράνομο ή ενοχλητικό υλικό ή
  και να αυξήσουν τον λογαριασμό του τηλεφώνου του.
 • Να είναι ειλικρινής στις συνομιλίες του και μην προσπαθήσει να ξεγελάσει κάποιον!
 • Να μην απαντά σε κακόβουλα μηνύματα ή σε μηνύματα που το κάνουν να νιώθει άβολα! Δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο του μηνύματος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο,
  ζητήστε του να σας ενημερώσει αμέσως.

Πως θα πείσετε τα παιδιά να τηρούν τους κανόνες που θα θέσετε; Κάντε το σαν παιχνίδι. Σαν ένα στοίχημα που πρέπει να κρατήσει, με κάποια επιβράβευση όταν ο στόχος εκπληρώνεται. Σε αυτό, θα σας βοηθήσουν οι κανόνες του έξυπνου σέρφερ που θα βρείτε εδώ. Τους κανόνες μπορείτε να τους τυπώσετε και να τους βάλετε στο γραφείο του, για να του θυμίζουν οποιαδήποτε στιγμή πώς να αντιμετωπίσει κάποια κατάσταση.

Μάθετε περισσότερα! Ψάξτε στο YouTube ή σε σελίδες τις οποίες επισκέπτεται το παιδί σας και ενημερωθείτε. Δείτε τι παιχνίδια παίζει, τι το ενδιαφέρει να κάνει και βοηθήστε το σ’ αυτό. Βρείτε προγράμματα προστασίας και εγκαταστήστε τα στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σας. Υπάρχουν προγράμματα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή επιτρέπουν πρόσβαση στο internet μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.

Ίντερνετ και σχολείο! Μάθετε για την πολιτική του σχολείου στο οποίο φοιτά το παιδί σας, σχετικά με την χρήση internet. Δείτε τι μέτρα λαμβάνουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του cyberbullying.

Μην αφήνετε τα παιδιά ανεξέλεγκτα! Αν τα παιδιά σας είναι μικρά, αποφεύγετε να τους δίνετε το κινητό σας, το tablet ή τον υπολογιστή σας, για να παίζουν για ώρες. Χωρίς να το θέλετε μπορεί να τα εκθέσετε σε εικόνες και μηνύματα που δεν τους κάνουν καλό. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της συσκευής σας και περιορίστε την πρόσβαση τους στο internet. Αν το παιδί σας είναι έφηβος ή σχεδόν έφηβος, τότε μπορείτε να μπείτε σε πιο πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις λειτουργίες των σελίδων:

 • Αφήστε το να σας δείξει και περάστε του μηνύματα μέσα από αυτή τη διαδικασία! Στα παιδιά αρέσει να βοηθούν άλλους, ειδικά τους γονείς και τους δασκάλους τους. Ρωτήστε το παιδί σας πως λειτουργεί το Facebook,το twitter ή το instagram. Ζητήστε του να φτιάξετε μαζί τη δική σας σελίδα. Δώσε του πρώτα οδηγίες για το τι θέλετε και πείτε του ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια σελίδα και ποια όχι (π.χ. πολλές προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες κλπ). Ζητήστε του να σας δείξει παραδείγματα ή ακόμα και τη δική του σελίδα.
 • Ρωτήστε τις κατάλληλες ερωτήσεις! Ρωτώντας ή ζητώντας την γνώμη του για κάτι, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πως σκέφτεται και να του περάσετε μηνύματα χωρίς να κάνετε ερωτήσεις που μπορεί να θεωρήσει «ενοχλητικές». Ρωτήστε για παράδειγμα ποια είναι τα πιο αστεία ψευδώνυμα που έχει δει στο Facebook, Twitter και MSN, ή αν θεωρεί κακό να φτιάχνει κάποιος τη φωτογραφία του για να κρύψει ατέλειες όπως ακμή, αν έχει ο ίδιος παιδιά τι θα τους έλεγε για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής στο διαδίκτυο ή ρωτήστε το ποιες σελίδες είναι κατάλληλες για να βρείτε κάτι που ψάχνετε.
 • Ζητήστε τη βοήθεια του για να ενημερώσετε τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας! Μπορείτε να του ζητήσετε να ψάξει στο διαδίκτυο για πρακτικά μέτρα προστασίας των παιδιών, ή για εκπαιδευτικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν τα μικρότερα παιδιά να αντιληφθούν τους κινδύνους του διαδικτύου και την σημαντικότητα της προστασίας τους. Κάνοντας αυτό, μπορεί να προκύψει μια καλή συζήτηση για την σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά.